23948sdkhjf

Syv procent af HK's medlemmer har oplevet sexchikane

En undersøgelse blandt HK Privats medlemmer viser en stor mængde chikane af specielt kvinder. Det skriver HK.
Den chikane af hovedsageligt kvinder, der i de seneste måneder er blevet sat på dagsordenen via Metoo-bevægelsen, berører også medlemmer af fagforbundet HK.

Det skriver HK Privat på baggrund af en undersøgelse foretaget af Epinion blandt 2104 af forbundets medlemmer.

HK hed oprindeligt Handels- og Kontorfunktionærernes Forbund. HK Privat dækker over blandt andre sekretærer og har små 110.000 medlemmer.

- Undersøgelsens resultater bekræfter, hvad jeg havde frygtet. Jeg kender selv mange historier fra kvinder, der har oplevet dette her.

- Men derfor er det stadig et ærgerligt resultat, for vi ville jo klart helst have, at vores medlemmer ikke blev udsat for dette her, siger Marianne Vind, næstformand i HK/Privat.

Undersøgelsen viser, at syv procent af de adspurgte har oplevet chikane. Det dækker over hver sjette kvindelige medlem og tre procent af de mandlige medlemmer.

Krænkelser bliver udført af både kolleger og chefer. 63 procent af dem, der er blevet krænket, har oplevet fysiske krænkelser, mens 60 procent er blevet chikaneret verbalt.

- Jeg tror ikke, at HK'ere er mere udsatte end andre. Jeg tror, at kvinder er mere udsatte. Det er en del af alt for mange kvinders liv at blive udsat for disse krænkelser, siger Marianne Vind.

Ifølge HK's tal var der i 69 procent af tilfældene ingen konsekvens for krænkeren, mens 13 procent blev fyret.

HK/Privat opfordrer til, at det bliver italesat langt mere, at krænkelser ikke er i orden, specielt fra ledelserne i danske virksomheder.

Seksuel chikane er blevet et meget diskuteret tema, efter at skandalen om den amerikanske filmproducer Harvey Weinstein udløste Metoo-bevægelsen.

Den har sat fokus på chikane verden over. Til en start hovedsageligt inden for filmindustrien og blandt skuespillere, men nu mere eller mindre i alle brancher.

- Det er ikke en nyhed for os, at der har været sexchikane. Og vi har lavet mange kampagner gennem tiderne. Så der er ikke noget nyt i disse ting, men det har været enormt tabubelagt.

- Vi har ikke kunnet ændre kulturen på arbejdspladserne. Det er kulturen i hele samfundet, der har skullet nå et sted, hvor man siger, at man ikke finder sig i dette her mere.

- Det har vi ikke kunnet løfte alene. Men jeg håber, at vi alle sammen er et skridt længere på vejen nu, siger Marianne Vind.

/ritzau/
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.107